8 Şubat 2011 Salı

GIDA: Fiyatlar 2008’den Beri En Üst Seviyede

Blogumda zaman zaman yabancı kaynaklardan çevirilere yer vermeye çalışacağım. Bu konudaki ilk çalışmamı aşağıda okuyacaksınız.

"Neden gıda?" derseniz dünya nüfusu hızla artıyor (2011 sonunda 7, 2045'te ise 9 milyara ulaşacağı öngörülüyor) ve buna paralel olarak gıda arzındaki artış ise nüfus artış hızına oranla düşük. Hepimiz şu ekonomi kuralını biliriz: Eğer arz-talep dengesinde arz talebi karşılamaya yetmiyorsa, bu durumda arz edilen ürünün fiyatı artar. Nüfus hızla artıyor ve gıda artışı aynı oranda değil. Ben kişisel olarak yakın zamanda, ülkelerin kendi nüfuslarını beslemek için gıda ve su savaşlarını yapacağını düşünüyorum.

Konuyla ilgili olarak, Türk basınında da bazı haberler yer aldı:
Bunlar tabiî ki basında yer alan birkaç haber ve daha fazlasını da bulmak mümkün.

Aşağıda konuyla ilgili olarak yabancı bir siteden aldığım haberin çevirisi mevcut. Konuyla ilgili haberi de ilk bu sitede okuduğumu ve bu yüzden çeviri yapmak istediğimi belirtmem gerek.


Çeviride mutlaka hatam olmuştur. Bunun için affınıza sığınıyorum. İngilizce bilen arkadaşlar, kaynaktan haberin orjinalini ve konuyla ilgili daha fazla haberi okuyabilir.


GIDA: Fiyatlar 2008’den Beri En Üst Seviyede

Gıda fiyatları 2010’un 2. yarısından itibaren tırmanışa geçti. (Foto: Erica Silverman/IRIN)

JOHANNESBURG, 5 Ocak 2011 (IRIN) – Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayınladığı yeni verilere göre gıda fiyatları, 2008 krizinden sonraki en yüksek seviyesinde.
2008 ortalarında, uluslararası gıda fiyatları son 30 yıldaki en üst seviyesine ulaşmıştı. Bu da son yıllardaki en kötü gıda krizine yol açmış, en az bir hükümeti devirmiş ve 1 milyardan fazla insanı da açlığa itmişti.

“Tahıl, kızartma yağı, et ve süt ürünlerini içeren gıdaların küresel bazdaki ortalama fiyatları, Aralık 2010’da Aralık 2009’a göre % 25 daha yüksekti.” dedi FAO’nun Hükümetlerarası Hububat Grubu genel sekreteri Abdolreza Abbassian.

Mısır, buğday ve pirinç gibi tahılların ortalama fiyatlarının Aralık 2009’a göre %39 daha fazla olmasına rağmen, henüz Haziran 2008’deki tepe noktasından % 13 düşük durumda.

Sert hava koşulları ve fiyat oynaklığı, 2010’un 2. yarısı boyunca fiyatları yukarıya çekti. Dünyanın en büyük iki buğday üreticisi Rusya ve Ukrayna’daki kuraklık ve yangınların etkisiyle Temmuz 2010’dan itibaren fiyatlar tırmanışa geçti. Eylül 2010 itibariyle buğday fiyatları % 60 ile % 80 arası arttı ve Rusya ihracatı yasakladı.

Dünyanın diğer büyük buğday üreticisi Kanada ise kötü hava koşullarından etkilendi. Kasımdan itibaren uzun süredir devam eden kuru hava koşulları, Arjantin’deki ve ayrıca en büyük üreticiler arasındaki soya fasulyesi ve mısır ürünlerini etkiledi. Kaliteli buğdayın önemli kaynaklarından Avustralya’da görülen selin de fiyatlar üzerinde etkisi olabilir.
“Kasım ayına göre daha az iyimserim, daha fazla güzel haberimiz yok.” yorumunu yapıyor Abbassian. “Ancak her yerde tampon ekinlerimiz olabilir ve fiyatlar düşebilir –asla bilemezsiniz– ama, aynı zamanda, yüksek fiyatlar bir yere gitmeyecek ve bunun en az iki yıl daha süreceğine dair güçlü bir olasılık var.”

Yüksek gıda fiyatları çiftçiler için güzel haberler ifade ediyor, onları daha fazla dikim için cesaretlendiriyor. “Ama çoğu çiftçi, o zaman, özel bir ekinin arzında etkisi olan çeşitlendirmeye eğiliyor.” dedi.

Çin’de, mısırın arzı konusundaki açıklığın eksikliği endişeye sevk ediyor. “Çin’deki istatistikler, ekin rekoru kırdıklarını ama gıda enflasyonunun biraz yüksek olduğunu gösteriyor.” dedi Abbassian. Eğer Çin, 2011’de pazara büyük siparişlerle girerse, bu durum küresel arzı altüst edebilir.

Abbassian, tampon ekinlere veya temel gıdalarda geniş stoklara sahip olan ülkelere stratejik rezervlerini korumasını ve devam ettirmesini öneriyor. Gıda ithal eden ülkeler stratejik düşünmeli ve elverişli ticari şartları görüşmeli.

Ayrıca, artan petrol fiyatları -ki geçen hafta bir varilinin fiyatı 90 doları geçti- 2011’de, gıda üretim ve dağıtımında etkilidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...